Video sadržaj


TESTIRANJE UREĐAJA ZA REDUKCIJU POTROŠNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE U SUSTAVU JAVNE RASVJETE PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 25 Siječanj 2018 11:22
Na području općine Domaljevac-Šamac ovih dana je započelo testiranje uređaja za redukciju potrošnje električne energije ugrađenih u sustav javne rasvjete. Javna rasvjeta je veliki potrošač energije, te se vremenskim ograničenjem potrošnje električne energije može uštedjeti do 30% ukupnih troškova, koji bi potom bili usmjereni u moderniziranje sustava i nabavu rasvjetnih tijela manje potrošnje.

Testiranje uređaja za redukciju potrošnje okončava se 26.01.2018. godine nakon čega će sustav javne rasvjete funkcionirati cjelonoćno. Uvođenje redukcije u sustav javne rasvjete u narednom razdoblju prvenstveno će ovisiti o osiguranju sredstava za financiranje rasvjete kroz općinski proračun.

Sistemom javne rasvjete pokriveni svi naseljeni dijelovi općine i područje carinskog terminala u Bosanskom Šamcu, te su troškovi potrošnje električne energije koje snosi općina Domaljevac-Šamac dosegnuli iznos od 135.000 KM na godišnjoj razini. Troškovi financiranja javne rasvjete posebno su povećani tijekom zimskog razdoblja.

Budući da vijećnici iz nepoznatih razloga nisu donijeli odluku o financiranju općine, postoji mogućnost potpunog gašenja cjelokupnog sustava javne rasvjete (više)

No, unatoč nerazumljivoj blokadi koju su nad općinom Domaljevac-Šamac uspostavili njezini vijećnici, Služba za financije je izvijestila općinskog načelnika da isporuka električne energije za potrebe javne rasvjete, do daljnjeg, neće biti upitna.