Video sadržaj


Usvojen proračun općine Domaljevac-Šamac u iznosu od 2.555.000 KM PDF Ispis E-mail
Utorak, 04 Travanj 2017 10:19

Na V. redovnoj sjednici Općinskog Vijeća Domaljevac-Šamac, usvojen je općinski proračun za 2017. godinu u iznosu od 2.555.000 KM s pratećom odlukom o njegovu izvršenju.

Općinski načelnik, kao predlagač proračuna, predložio je izmjene i dopune kako bi proračunske pozicije bile što bolje posložene odnosno kako bi se proračunska sredstva na najbolji način iskoristila za dobrobit lokalne zajednice i njenih stanovnika. Izmjenama i dopunama općinskog načelnika, povećane su naknade za novorođenu djecu te se nastavlja pronatalitetna strategija razvoja čiji je cilj pomoći obiteljima u odgoj djece kroz zadovoljenje svakodnevnih životnih potreba.


Pored toga, naglašena je socijalna komponenta proračuna kroz nastavak sufinanciranja prijevoza učenika osnovne i srednje škole, stipendiranja studenata te poticanje ostalih aktivnosti od strane mladih a na dobrobit lokalne zajednice.

Proračunom za 2017. godinu su predviđena sredstva za infrastrukturne projekte gdje je poseban naglasak na izgradnji sustava za opskrbu pitkom vodom javnih institucija te nastavak radova na zdravstveno rehabilitacijskom odnosno banjskom centru. Navedeni projekti potiču lokalni razvoj i kreiranje novih mogućnosti za zapošljavanje, a u konačnici i bolju kvalitetu života građana.

Važnu poziciju u proračunu imaju sredstva planirana za doprinos u realizaciji brojnih projekata financiranih iz grant sredstava međunarodnih organizacija sa kojima općina Domaljevac-Šamac nastavlja dobru suradnju iz prethodne godine. Spomenuti projekti se odnose na jačanje javnih institucija prije svega širenjem kapaciteta Samostalne službe za komunalne djelatnosti te Carinskog terminala koji predstavljaju važnu komponentu u funkcioniranju lokalne zajednice.

U nastavku sjednice razmatrana su izvješća i plan rada općinskog načelnika i općinskih službi te prijedlog odluke o radnim materijalima Općinskog vijeća.