Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

POTPISANI UGOVORI ZA PROVEDBU PROGRAMA I PROJEKATA OD INTERESA ZA HRVATSKI NAROD U BiH

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 1. kolovoza 2019. godine o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu, u prostorima Franjevačkog samostana u Tolisi u petak 6. rujna 2019. godine, potpisani su ugovori o dodjeli financijskih sredstava s korisnicima potpore.

Općinski načelnik Stjepan Piljić potpisao je ugovor o ododjeli sredstava u iznosu od 600.000,00 kuna za izgradnju vodovodne mreže u Domaljevcu. U izjavi za medije načelnik je još jednom istaknuo problem vodoopskrbe u našoj općini, te iskoristio prigodu da se zahvali Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH na dodijeljenoj potpori.

Po drugi puta potpisivanje ugovora o financijskoj potpori održalo se u BiH uz nazočnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH i predsjednika HNS-a dr.Dragana Čovića, ministara i dužnosnika Vlade Republike Hrvatske, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine te ostalih uvaženih uzvanika.

U 2019. godini potporu je dobilo 89 programa i projekta koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini, u ukupnom iznosu od 25,8 milijuna kuna.
Tom prigodom državni tajnik Zvonko Milas čestitao je svim korisnicima potpore koji su potpisali ugovore, a prigodna su obraćanja uputili predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković i Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH i predsjednik HNS-a. Predsjednik Plenković se zahvalio za srdačan prijem u Tolisi i naglasio kako je Večer Hercegovine u Posavini uvijek je dobra prigoda za sinergiju Hrvatskoga naroda u BiH.

Svečanosti potpisivanja ugovora uz ostale bili su ministri u Vladi RH i predstavnici diplomatskog kora, te brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i BiH. Uz ostale su bili Božo Ljubić i Željko Raguž (Odbor za Hrvate izvan RH), predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Jelka Milićević, zamjenica predsjednika Vlade F BiH, Zora Dujmović, ministrica kulture i športa, predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić sa ministrima u Vladi, načelnici općina i brojni drugi visoki gosti iz BiH i RH.

Nakon potpisivanja ugovora, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali učenici OŠ Fra Stipan Vrljić, članovi dramske skupine „Mali Princ“ te zbor mladih Mir iz Župe Blagaj Buna. Cijela ceremonija odvijala se u kongresnoj dvorani Franjevačkog samostana u Tolisi. Domaćinstvo takvog događaja pomno je odabrano jer bosanski franjevci stoljećima su bili i ostali čuvari kulturne i duhovne baštine svojega kraja. Domaćin svečane ceremonije potpisivanja u samostanu u Tolisi bio je gvardijan fra Mario Jurić.
(izvor: www.zupanijaposavska.ba)