Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

RADOVI NA UREĐENJU PAŠNJAKA UZ SAVU

– Radovi na uređenju pašnjaka uz Savu – oživljavanje prirode i tradicionalne poljoprivrede

Proteklih dana u okruženju močvara Odmut i Tišina uz rijeku Savu kod Domaljevca i Šamca nastavljeni su mašinski i agrotehnički radovi na krčenju korova i zapuštenih parcela, nivelaciji terena, iskopu pojilišta – revitalizaciji vlažnih pašnjaka koji će se održavati ekološkim stočarstvom. Na taj način će se obnoviti vrijedni travnati ekosistemi i poboljšati uvjeti za opstanak flore i faune tipične za vlažna staništa, a posebno populacija ptica kao jedna od temeljnih vrijednosti ovog područja.

Ovo je nastavak aktivnosti u sklopu projekta “Revitalizacija livada i pašnjaka na području kompleksa Tišina i Odmut”, a implementiraju ga udruge Ornitološko društvo NAŠE Ptice i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, uz pomoć fondacije EuroNatur iz Njemačke.

Kroz projekt je izabrano domaćinstvo Slavka Blažanović iz Grebnica, koje će dobiti donaciju opreme, radova uređenja, materijala i stoke. Općina Domaljevac-Šamac ustupila je na korištenje površinu od 4 ha za ovaj projekt, a projekt podržava i općina Šamac. Radove su posjetili i predstavnici ove dvije općine, mediji i predstavnici pratnerske organizacije BED Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda.