Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ODRŽANA XIX. REDOVITA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Jučer, 6. studenog, održana je XIX. redovna sjednica Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac. Za sjednicu je usvojen dnevni red sa 8 točaka. Na samom početku sjednice općinski načelnik je iznio informacije o aktivnostima Općinskog načelnika između dviju sjednica OV-a.

Radovi na uređenju parkinga na carinskom terminalu su dovršeni. Asfaltirano je oko 2100 m2 parkirnog prostora, obnovljene su i rampe na ulazu i izlazu terminala. Općinska uprava redovito je u kontaktu sa carinskim upravama u BiH i RH kako bi protočnost ljudi i roba što bolje funkcionirala na ovom graničnom prijelazu.

U ovom periodu održan je sastanak s direktorom Fonda za zaštitu okoliša Marijanom Klaićem gdje je Općina Domaljevac-Šamac aplicirala dva projekta (izgradnja vodovodne mreže u Baziku i uređenje Jelasa). Također je održan radni sastanak s direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Seadom Delićem vezano za tijek realizacije projekta sanacije savskog. nasipa

Prijave građana na javni poziv za energetski siromašna kućanstva teku bez poteškoća, a u tijeku je i javni poziv za kućanstva i poduzeća Fonda za zaštitu okoliša za provođenje mjera energetske učinkovitosti.

Izvješće o šteti prouzrokovano olujnim nevremenom upućeno je Vladi Županije Posavske, koja je napravila zajedničko izvješće za Županiju te ga uputila Vladi Federacije BiH sa zahtjevom za nadoknadom štete.

Pod drugom točkom dnevnog reda Općinski načelnik je informirao  vijećnike o izvršenoj financijskoj reviziji.  Za 2022. godinu izvršena je revizija ukupno 102 institucije u Federaciji od čega je velika većina dobila ocjenu mišljenja s rezervom a manji broj subjekata dobio je negativno ili pozitivno mišljenje. Općina Domaljevac-Šamac dobila je mišljenje s rezervom što predstavlja određeni napredak u odnosu na period ranije, no i da dalje stoji dosta posla koji treba odraditi. U tijeku je izrada plana realizacije revizorskih preporuka sa nositeljima aktivnosti i rokovima za izvršenje.

Pod trećom točkom informacijom o Dokumentu okvirnog proračuna Općine Domaljevac-Šamac za razdoblje 2024.-2026. izlagatelj Mijo Lucić je informirao vijećnike o Dokumentu okvirnog proračuna te je naglasio da je ovo bitna predradnja u kreiranju proračuna za naredno razdoblje kao i to da ga Općina radi prvi put te i da sa ovim Dokumentom rješavamo jednu od preporuka revizije.

Općinsko vijeće je jednoglasno pod četvrtom točkom dnevnog reda dalo ovlaštenje Općinskom načelniku da može zaključiti Sporazume o preuzimanju mjesnih vodovoda i povezivanju u javni vodovodni sustav. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu Županije Posavske, Općina ima obvezu da u roku od tri godine od dana osnivanja javnog poduzeća za vodovod preuzme sve mjesne vodovode i pripoji ih javnom vodovodnom sustavu.

Prema Sporazumu svi građani koji su sudjelovali u izgradnji mjesnih vodovoda će dobiti besplatne priključke (kompletna priključna instalacija koja uključuje šaht, vodomjer, spojnice, poslovi ugradnje) kao bi im se kompeziralo njihovo ulaganje, te sve dokle god JP“ Vodokom Domaljevac“ ne postavi priključke na preuzetim vodovodima navedena kućanstava će plaćati 10 KM mjesečno naknadu za potrošnju vode. Mjesni vodovodi ovim Sporazumom postaju vlasništvo Općine Domaljevac-Šamac i daju se na upravljanje i održavanje Javnom poduzeću „Vodokom Domaljevac“.

Pod petom, šestom i sedmom točkom usvojena  jednoglasno su usvojena izvješća Javnog poduzeća „Vodokom Domaljevac“, Doma zdravlja Domaljevac kao i Mjesne zajednice Grebnice.

Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na vijećnička pitanja, te je vijećničko pitanje postavio Alen Ćošković te je također pročitao pitanje od općinske vijećnice Marine Blažanović koja iz opravdanih razloga nije mogla nazočiti sjednici.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)