Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ODRŽANA INFO SESIJA DIASPORA INVEST – PROGRAM PODRŠKE USAID

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u  zgradi Općine Domaljevac-Šamac  održana je info sesija: Grant programa USAID projekta „Diaspora Invest“ predstavnika USAIDA gosp. Maje Ibrahim Pašić i g-dina Nedima Jahić i predstavnice PROCREDIT d.d. Sarajevo Eldine Bašić.

Na sastanku je prezentiran projekt Diaspora Invest, gdje mogu aplicirati sva mikro, srednja i velika poduzeća koja su u potpunom ili djelomičnom vlasništvu gospodarstvenika iz dijaspore, za nabavku opreme.  Cilj info sesije je bio upoznavanje s projektom, upoznavanje s aplikacijom za prijavu projekta kao i odgovore na sva dodatna pitanja. Rok prijave na projekt je do 01.04.2024. godine.

Očekuje se da će ovaj projekat imati dugoročne pozitivne efekte na ekonomski razvoj regije, stvarajući održive poslovne modele i otvarajući nove perspektive za investitore i poduzetnike iz dijaspore i lokalne zajednice. Poziv je otvoren za kompanije (d.o.o., d.d.) koje nisu starije od 3 godine (od dana poziva) te koje imaju poslovnu vezu sa članovima dijaspore (kroz suvlasništvo u kompaniji ili druge oblike dokazive poslovne saradnje). Članovima dijaspore sa smatraju osobe koja stalno borave izvan zemlje ili su se vratila u BiH u posljednjih 5 godina (uz dokaz da su najmanje 3 godine proveli u inostranstvu).

Među kompanijama koje su već prošle ovaj program nalazi se i domaljevačka kompanija „Ćošković Industrie Service“ d.o.o., primjer ulaganje naše dijaspore iz Njemačke.

“Ćošković Industrie Service d.o.o. predstavlja inspirativan primjer uspješnog ulaganja dijaspore iz Njemačke u lokalnu ekonomiju. Njihov angažman nije samo financijski, već i donosi stručnost i iskustvo koje doprinosi razvoju poslovanja i stvaranju radnih mjesta u Domaljevcu-Šamcu” poručuju iz Projekta.

Više detalja o pozivu ćete moći dobiti na info sesijama, a grant-aplikaciji možete pristupiti na www.grant.diasporainvest.ba.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)