Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

SASTANAK GOSPODARSTVENIKA

Danas, 19. veljače, u prostorijama Skupštine Županije Posavske Udruga poslodavaca općine Domaljevac-Šamac u suradnji s Ministarastvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja organiziralo je radni sastanak s gospodarstvenicima koji djeluju na području općine Domaljevac-Šamac.

Ulogu moderatora sastanka imao je  Stjepan Piljić, načelnik općine Domaljevac-Šamac, koji je u uvodnom izlaganju naveo kako je pohvalan ovakav način pripreme poticajnih programa za opstanak gospodarstvenika u kojem sve zainteresirane strane za jednim stolom odlučuju o budućim koracima. Naglasio je kako gospodarstvenici na području naše općine trebaju poticajna sredstva kako bi održali svoje poslovanje i na taj način zadržali zaposlene u ovom turbulentnom poslovnom okruženju.  Općina Domaljevac-Šamac stavlja na raspolaganje raspoložive resurse kako bi se stvorio adekvatan servis za sva pitanja, sugestije i pomoć našim gospodarstvenicima i obrtnicima koji planiraju aplicirati na javne pozive županijskog ministarstva ali i na javne pozive viših razina vlasti.

Na početku svojeg izlaganja Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković upoznao je sudionike s ciljevima sastanka te današnjim dnevnim redom.

Vizualnom prezentacijom predstavio je analizu i realizaciju donesenih mjera za 2020. godinu na temelju pokazatelja Povjerenstva za praćenje utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo Županije Posavske i Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja. U nastavku je ministar prezentirao pregled poslovanja gospodarskih subjekata na području Županije Posavske čiji su rezultati pokazali kako je ostvaren pad fiskalnog prometa za 13,52 % u 2020. godini u odnosu na ostvarene prihode u 2019. godini.

U nastavku sastanka prezentirane su mjere od 10 točaka koje ministarstvo planira implementirati u 2021. godini s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica na gospodarstvo Županije Posavske. Također su predstavljeni Program utroška Granta za razvoj poduzetništva , obrta i zadruga za 2021. godinu u iznosu od 1.250.000,00 KM te Program utroška kapitalnog granta za 2021. godinu u iznosu od 400.000,00 KM. Predstavljeni su osnovni uvjeti i mogućnosti apliciranja za predviđena grantovska sredstva te otvorena mogućnost dodatnog informiranja o navedenim programima kako bi zainteresirani gospodarstvenici i obrtnici na vrijeme dobili sve potrebne informacije vezane za poticajne mjere.

Nakon izlaganja otvorena je rasprava na kojoj su sudionici sastanka imali priliku dati svoje primjedbe na dosadašnje programe Ministarstva kao i prijedloge za ovogodišnje programe i rad ministarstva i općine.

Osnovne primjedbe i sugestije sa sastanaka vezane su za usmjeravanje mjera javnog poziva na kategorije poslovanja koje su najviše pogođene zakonodavnim ograničavanjem rada u vremenskom periodu koje je prouzročila pandemija koronavirus. Radni sastanak je zaključen sa težnjom i očekivanjem da će u tekućoj godini još veći broj gospodarstvenika i obrtnika sa područja općine Domaljevac-Šamac ostvariti poticajne mjere koje će olakšati poslovanje te na taj način zadržati radna mjesta zaposlenih.

 

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)