Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ZAPOVIJEDI ŽUPANIJSKOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Županijski stožer civilne zaštite, na prvoj izvanrednoj sjednici donio je sljedeće  ZAPOVIJEDI: 

 1. Zapovijeda se privremeno obustavljanje pružanja usluga u ugostiteljskim objektimasvih kategorija (restorana, ugostiteljskih dijelova hotela i motela, svadbenih salona, picerija, slastičarni, ćevabdžinica, fast food…) na području Županije Posavske.
 2. Iz točke 1. ove zapovijedi izuzima se usluga proizvodnje i dostave hrane, rad javnih kuhinja, kao i proizvodnja i posluživanje hrane za goste smještene u hotelima uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite (posebice obostranu upotrebu osobne zaštitne opreme i pridržavanje potrebne socijalne distance od najmanje 1,5 metara).
 3. Zapovijeda se privremeno obustavljanje pružanja usluga u cafe barovima, klubovima, diskotekama, kasinima, sportskim kladionicama, čitaonicama, domovima umirovljenika, robnim tržnicama i sl. objektima, na području Županije Posavske.
 4. Zapovijeda se privremeno obustavljanje pružanja usluga u frizerskim i kozmetičkim salonima i igraonicama na području Županije Posavske.
 5. Zapovijeda se privremeno obustavljanje pružanje usluga stomatološkim ordinacijama osim za hitne slučajeve uz pridržavanje svih zaštitnih mjera zdravstvenih djelatnika.
 6. Zapovijeda se trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima (trgovine, super marketi, zelene tržnice, pekare), ljekarne, poljoprivredne apoteke, veterinarske stanice i benzinske postaje (izuzimajući ugostiteljski dio objekta) na području Županije Posavske, da svoj rad organiziraju po do sada prijavljenom radnom vremenu, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.
 7. Zapovijeda se privremena obustava pružanja usluga za: kina, muzeje, umjetničke galerije, bazene i kupališta, sportske i rekreacijske centre i sl. na području Županije Posavske.
 8. Zapovijeda se zabrana javnog okupljanja, osim u svrhe dobrovoljnog darivanja krvi, na području Županije Posavske, sukladno Zakonu.
 9. Zapovijeda se otkazivanje svih javnih skupova u Županiji Posavskoj, u skladu s propisima o javnom okupljanju.
 10. Nalaže se svim tijelima županijske i općinske uprave, gospodarskim društvima, fizičkim i pravnim osobama da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite, s posebnim naglaskom na pojačanu izvanrednu dezinfekciju poslovnih površina sredstava javnog prijevoza (autobusi, taxi vozila, kombi vozila, sanitetska vozila).
 11. Zapovijeda se javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim praksama ustanovama socijalne i dječje zaštite na području Županije Posavske, da provode pojačane izvanredne mjere dezinfekcije posebno liftova, stubišta, rukohvata, rampi za invalide, službenih vozila i sanitetskih vozila za prijevoz pacijenata.
 12. Zapovijeda se centrima za pružanje usluga/šalter salama na području Županije Posavske kao što su: naplatne službe javnih poduzeća, poštanski uredi, matični uredi jedinica lokalne samouprave, uredi sudova u radu sa strankama, banke, ispostave poreznih uprava, poslovnice zavoda i sl. da rad sa strankama organiziraju uz osiguranje protoka stranaka i klijenata tako da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.
 13. Zapovijedi i preporuke koje je donio Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske do 16.03.2020.godine ostaju na snazi sve dok se ne izmjene zapovijedima i preporukama Županijskog Stožera civilne zaštite.
 14. U vrijeme dok traje proglašenje nesreće prouzrokovane neposrednom opasnošću od pojave koronavirusa (COVID-19) na području Županije Posavske, zapovijeda se kriznom stožeru Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske, da nastavi s radom sve do proglašenja prestanka stanja nesreće, a u skladu s epidemiološkom situacijom da predlaže mjere i preporuke Županijskom stožeru civilne zaštite u cilju sprečavanja i ranog otkrivanja koronavirusa (COVID – 19).
 15. Sve Zapovijedi federalnog stožera civilne zaštite koje nisu navedene u ovoj zapovijedi primjenjuju se na području Županije Posavske.
 16. Za provođenje i nadzor ove Zapovijedi zadužuje se Uprava za inspekcijske poslove Županije Posavske, Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Posavske, te rukovodeća tijela pravnih osoba koje su obuhvaćene ovom Zapovijedi, svatko iz svoje nadležnosti.
 17. Zadužuju se nadležna tijela iz točke 16. ove Zapovijedi da putem operativnog centra civilne zašite izvještavaju Županijski stožer civilne zaštite o svim poduzetim mjerama na izvršavanju ove Zapovijedi.
 18. Ova Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, primjenjuje se od 19.03.2020.godine, vrijedi do 31.03.2020. godine.

                                                                                                                             ZAPOVJEDNIK STOŽERA
Đuro Topić

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)