Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBRTNICIMA I SAMOSTALNIM DJELATNICIMA U FBIH UPLAĆENO 60 MILIONA KM

Iz Proračuna Federacije BiH isplaćeno je 59.999.335,49 KM za 24.766 korisnika u FBiH kao pomoć obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u uvjetima pandemije.

Cilj ove financijske pomoći je održati zaposlenost, podržati likvidnost, kao i olakšati prevazilaženje posljedica pandemije obrtnicima i drugim samostalnim djelatnostima. Financijska pomoć namjenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

Pravo na dodjelu financijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ovakav vid dodjele pomoći proveden je elektronskim putem i bez dostavljanja dokumenata, a na osnovu službenih evidencija.

Uplatu sredstava podržanim korisnicima izvršilo je Federalno ministarstvo financija u saradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta.

Sredstva su uplaćena u skladu sa Uredbom o financijskoj pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, koju je Vlada Federacije BiH usvojila u listopadu 2021. godine, te Odlukom o utvrđivanju liste korisnika financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima donesenom prošlog mjeseca.

Uredba je rezultat nastojanja Vlade Federacije BiH za nastavak iznalaženja mjera pomoći privredi, uslijed poteškoća u poslovanju subjekata male privrede, a Odlukom je utvrđena lista korisnika financijske pomoći za period od 01.08.2020. godine do 31.07.2021. godine i iznos dodjeljenih sredstava po Uredbi, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)