Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

STUDIJSKI POSJET IZRAELU

U organizaciji Izraelske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju (MASHAV) i u suradnji s Ministarstvom za vanjske i europske poslove Republike Hrvatske, u Izraelu od 6. do 16. studenoga boravili su predstavnici Županije Posavske, Hercegbosanske županije i Zapadnohercegovačke županije u okviru studijskog posjeta “Razvoj poljoprivrednog sektora: izraelski model”.

Županiju Posavsku predstavljali su općinski načelnik Stjepan Piljić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić. Nastavak je to trilateralne suradnje između Izraela, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i navedenih županija u Bosni i Hercegovini.

Regionalni razvoj, upravljanje vodama i intenzivna poljoprivredna proizvodnja u Sharon regiji, posjeta regionalnom pročistaču otpadnih voda – Kolchei Hasharon, intenzivna poljoprivreda i poduzetništvo, agroturizam – poticanje poduzetništva u ruralnim područjima te marketing proizvodnje svježeg povrća, primijenjeno istraživanje i tehnologije, poljoprivredno poduzetništvo u Kibbutz Ramat Rachel bile su samo neke od tema predviđenih programom posjeta.

Posljednjeg dana održan je  i okrugli stol na temu “Razvoj poljoprivrede u BiH – Ideje, prijedlozi i suradnja za budućnost”, u okviru kog je dogovoreno sufinanciranje 13 manjih projekata iz područja studijskog posjeta, kao i razvoj daljnje suradnje kako bi stručnjaci iz Izraela prenosili stečenja znanja i tehnologije poljoprivrednim proizvođačima na prostoru navedene tri županije (suradnja kroz obrazovni sustav, međusobne posjete, zajednički projekti itd.).

Po povratku sa studijskog putovanja izaslanike iz BiH, kao i veleposlanika Države Izrael Ilana Mora, u Zagrebu je ugostio ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. Ministar je izrazio zadovoljstvo uspješno obavljenom posjetom te istakao da je ovaj projekt potvrda odličnih odnosa svih sudionika.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)