Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

RADNI SASTANAK NA TEMU SUBVENCIONIRANJA GOSPODARSKIH SUBJEKATA

Jučer, 21. travnja općinski načelnik Stjepan Piljić održao je radni sastanak s ministrom gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske Dragutinom Živkovićem i predstavnicima gospodarstvenika i obrtnika s područja naše općine.

Cilj ovog radnog sastanka bio je informiranje poduzetnika i obrtnika o prijedlogu mjera za subvencioniranje uposlenih u realnom sektoru. Kako bi se smanjile posljedice uzrokovane pandemijom, Vlada Federacije BiH uputila je u proceduru zakon kojim bi se subvencionirali doprinosi u iznosu od 244,85 KM za sve uposlenike u poduzećima koja imaju pad prihoda veći od 20%. Amandmani na ovaj zakon su upućeni i od strane Ministarstva gospodarstva ŽP i očekuje se rasprava.

Vlada Županije Posavske radi na prijedlogu mjera kojima bi se poduzetnicima pomoglo proporcionalno padu prihoda i to u iznosu od 300 KM po uposlenom. Prijedlog je također da se svi pravni subjekti kojima je potpuno obustavljen rad uzmu u posebnu kategoriju kako bi im se moglo više pomoći.

„Za sada još uvijek nije bilo konkretne pomoći viših razina vlasti prema Općini Domaljevac-Šamac. Evidentan je pad proračunskih prihoda, osobito u poreznom dijelu. Početkom svibnja ćemo uraditi analizu i projekciju proračunskih prihoda. Nakon što budemo imali jasne informacije o potporama s viših razina vlasti moći ćemo pristupiti rebalansu proračuna kako bi smo ga prilagodili nastaloj situaciji i pomogli tamo gdje je to potrebno.

Općina će za sada osloboditi prostornih zakupnina  poduzetnike koji imaju ugovore s općinom a pogođeni su ovom krizom. Pored toga općina će sudjelovati u sufinanciranju proljetne sjetve naših poljoprivrednika sa iznosom od 47 000 KM, što će zajedno sa županijskim i federalnim udjelom činiti iznos od 150 000 KM za poljoprivrednike s područja naše općine.

Nadamo se da ova situacija s pandemijom neće dugo trajati a ukoliko ne bude pogoršanja epidemiološke situacije, krećemo s realizacijom projekata za koje smo osigurali donatorska sredstva i koja se moraju namjenski trošiti.“ – izjavio je općinski načelnik Stjepan Piljić.

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)