Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

PREKOGRANIČNA KONFERENCIJA U OSIJEKU

Općinski načelnik Stjepan Piljić sudjelovao je na Prekograničnoj konferenciji Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja je organizirana u  okviru projekta „Unaprjeđenje regionalne suradnje i razmjena iskustava u implementaciji prekograničnih projekata“ koji je podržan od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Konferencija je održana u Osijeku, a uz predstavnike županijskih razvojnih agencija Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te Općine Žepče nazočili su joj predstavnici 11 općina iz Bosne i Hercegovine. Cilj ovog projekta je unaprijediti regionalnu suradnju Hrvata iz BiH s Republikom Hrvatskom i razmijeniti dobre prakse u upravljanu prekograničnim projektima.

Između ostalog na konferenciji se razgovaralo o konkretnijim potrebama jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje se prije svega odnose na tehničku asistenciju kod pripreme projektnih prijedloga, edukaciju osoblja za upravljanje projektima kao i prijenosom iskustava u provođenju projekata koje financira Europska unija.  Jedan od zaključaka je da je ulazak Bosne i Hercegovine ključan za budući razvoj lokalnih sredina u BIH, zadržavanje ljudi da u njima žive, podrška konkurentnosti MSP sektora koji još više treba da generira radna mjesta te da podrška Republike Hrvatske će biti i dalje u tom pravcu pružana općinama i gradovima s hrvatskom većinom u BiH.

U narednom periodu nastavit će se sa koordinacijom sa općinama iz BiH i Republike Hrvatske u traženju partnera za nadolazeće javne pozive a ključnu ulogu imat će županijske razvojne agencije iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije iz Republike Hrvatske i Razvojna agencija Žepče iz BiH.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)