Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA LIR

Općinski načelnik Stjepan Piljić nazočio je jučer 10. srpnja u Sarajevu predstavljanju rezultata projekta Lokalni integrirani razvoj.

Nezaposlenost, loša kvaliteta javnih usluga, korupcija te nepovoljno poslovno okruženje

 samo su neki od brojnih izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava.Ipak, u posljednjih nekoliko godina, odgovorniji pristup jednog broja lokalnih vlasti doveo je do značajnog poboljšanja kvalitete života stanovništva.

Napredak je dobrim dijelom ostvaren kroz projekt Lokalni integrirani razvoj, inicijativu koju u vrijednosti od 12 miliona KM financira Europska unija a realizira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u suradnji sa 21 lokalnom zajednicom. Rezultati su vidljivi kroz nova radna mjesta, efikasniji rad lokalne samouprave, te kvalitetniju komunalnu infrastrukturu.

Na području općine Domaljevac-Šamac, kao i cijele županije već duži period kroz ovaj projekt osigurava se nabavka opreme i repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju.

Kroz projekt LIR izrađena je Integrirana strategija lokalnog razvoja općine Domaljevac-Šamac za razdoblje 2018-2027 a isto tako i nedavno dovršena izgradnja vodocrpilišta na Jelasu bila je dio ovog projekta.

“Kroz ovaj projekt, Europska unija je uložila 12 miliona KM za razvoj 21 lokalne zajednice u područjima koje su pogođene poplavama širom Bosne i Hercegovine. Integrirani pristup projekta je direktno utjecao na poboljšanje kvalitete života 160.000 građana i podržao stvaranje skoro 700 novih poslova unutar 71 poduzeća. Ovo je konkretan primjer da uz integrirani pristup lokalne zajednice mogu postići održive rezultate i unaprijediti kvalitetu života građana, te kao što kaže naslov današnje konferencije – pokazati da može bolje!“, istaknuo je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

U prethodne tri godine, projekt Lokalni integrirani razvoj je ulaganjima u srednja i mala poduzeća, infrastrukturu i bolju javnu upravu omogućio zapošljavanje 679 osoba širom Bosne i Hercegovine, a kroz racionalizaciju nenamjenskog trošenja te mjere pametne štednje, gotovo 10 miliona maraka do sada je preusmjereno na razvojne projekte koji će rezultirati kvalitetnijim uslugama za građane.

„Rezultati su dokaz da su lokalne zajednice pokretači razvoja u Bosni i Hercegovini i da uspješne priče dolaze upravo iz zajednica koje imaju integriran pristup razvoju i prepoznaju potrebe svojih građana i građanki“, istaknula je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.