Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OČITOVANJE OPĆINSKOG NAČELNIKA NA INICIJATIVU ZA OPOZIV- OPĆINA ĆE BITI DEBLOKIRANA

Skupina vijećnika u općinskom vijeću Domaljevac-Šamac podnijela je 02. veljače 2018. godine inicijativu za pokretanje postupka mojega opoziva kao načelnika Općine Domaljevac-Šamac izabranog na lokalnim izborima u listopadu 2016. godine. U obrazloženju inicijative naveli su tri razloga: nepredlaganje općinskog proračuna za 2018. godinu, izvješće revizije i odnosi u općinskoj administraciji. Obzirom na neutemeljenost iznesenog u obrazloženju, potrebno je istaći slijedeće:

1.      Na sjednici općinskog vijeća održanoj 27. prosinca 2017. godine, vijećnici potpisnici inicijative za opoziv su bez obrazloženja srušili rebalans proračuna općine Domaljevac-Šamac za 2017. godinu i odluku o privremenom financiranju općine u prva tri mjeseca 2018. godine. Prijedlog proračuna za 2018. godinu bit će dostavljen vijeću kako bi se donio u roku, odnosno do 31.03.2018. godine, kako je propisano zakonom. Do razmatranja na vijeću, taj financijski dokument je izložen na uvid javnosti, a tako i vijećnicima, kako bi se prikupili proračunski prijedlozi, prigovori i sugestije od građana i zainteresiranih organizacija. Izlaganje proračuna na uvid javnosti je izuzetno pozitivna praksa u kreiranju proračuna.

2.      Prema planu, izvršena je revizija Općine Domaljevac-Šamac za 2016.godinu. Mišljenje revizora o financijskim izvještajima je da su oni u skladu s prihvaćenim okvirom financijskog izvješćivanja u svim materijalnim aspektima, izvršenju proračuna i novčanim tokovima. Izvršena je i revizija usklađenosti, koja je zbog uočenih određenih nepravilnosti, dobila negativno mišljenje. Te nepravilnosti, koje su uočene prvenstveno u radu općinskih službi, po preporukama revizora su ispravljene.

3.      Kao načelnik neposredno izabran od naroda, od općinskih zaposlenika sam tražio i tražim rad i odgovornost prema građanima. Zbog toga su jedan državni službenik unutar općinske uprave i jedan upravitelj službe narušili svoje odnose sa mnom, kao njima nadređenim. Općenito, međuljudski odnosi u općinskoj administraciji su profesionalni kao i pružanje usluga građanima.

Stoga obrazloženje inicijative skupine vijećnika smatram tendencioznim i iskonstruiranim radi postizanja njihovog zacrtanog političkog cilja- moje ostavke.

Posebno zabrinjava što su radi postizanja svojega cilja primijenili strategiju blokade cjelokupne općine. Nedonošenjem odluke o privremenom financiranju praktično su blokirali administraciju, isplatu plaće i svih računa koje općina plaća. Ovih dana, svjedoci smo, na djelu je blokada prikupljanja i odvoza komunalnog otpada.

Ne osporavam pravo toj skupini vijećnika da politički djeluju u pravcu iniciranja mojega opoziva. Kao legalist, od njih samo mogu tražiti da na tom putu poštuju propisane procedure i zakon. Ono što kao načelnik općine Domaljevac-Šamac ne mogu dopustiti, jesu blokade rada službi koje su ustanovljene radi građana i koje moraju biti u funkciji.

Također, zbog ozbiljnosti i digniteta institucije koju predstavljam, ne prihvaćam ni postavljenu ucjenu vijećnika da dam ostavku a da će vijećnici onda deblokirati općinu. Vijećnici moraju imati na umu da nisu oni ti koji biraju niti su ti koji smjenjuju od naroda izabranog načelnika.

Građanima mogu jamčiti da će općina biti deblokirana, da će se uspostaviti prikupljanje komunalnog otpada, da se neće ostvariti najavljivana blokada rada i općinske administracije te da će se nastaviti izgradnja banja, rješavanje pitanja vodoopskrbe i realizacija ostalih projekata u interesu naše općine.

Općinski načelnik
Mario Jurkić, prof.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)