Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

DESET GODINA OD KATASTROFALNIH POPLAVA

Prije deset godina, u svibnju 2014. godine Općinu Domaljevac Šamac zadesile su katastrofalne poplave koje su ostavile dubok trag u zajednici. Gotovo cijela općina bila je pod vodom, a ljudi su se suočili s teškim posljedicama katastrofalnog događaja.

Period neposredno pred poplavu obilježili su neviđeni napori domicilnog stanovništva u obrani od poplave te ogromna sloga i zalaganje kako bi se područje Posavine zaštitilo. Nažalost, razmjeri katastrofe bili su toliko veliki da ljudski faktor nije mogao spriječiti katastrofu ali je zasigurno ublažio njezine posljedice koje su mogle biti i mnogo veće.

Općinu Domaljevac-Šamac pogodila je najgora sudbina i poplavila cijelokupnan njezin teritorij i uništila sve što se moglo uništiti. Tom prilikom stradali su objekti javnih institucija, obiteljska domaćinstva, cijelokupna poljoprivredna proizvodnja kao i stočni fond te gospodarska društva.

Nakon povlačenja vode krenule su aktivnosti na rasčišćavanju i dezinfekciji poplavljenog područja, a poslije toga i na sanaciji šteta. U svim tim aktivnostima uz domaće stanovništvo i institucije bili su uključeni i mnogobrojni prijatelji općine kao i međunarodne organizacije te se može reći da bi bez njihove pomoći svi ovi procesi tekli znatno sporije te bi sam postupak obnove bio doveden u pitanje.

10 godina nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu općinu, možemo reći da je dosta učinjeno na podizanju razine sigurnosti kad je riječ o obrani od poplava. Rekonstruirano je oko 14 kilometara poljskog nasipa i oko 3,5 kilometra nasipa Grebnice – Tursniovac. Izgrađen je vodozaštitni parapetni zid u Grebnicama, rađena je sanacija bogaza i odvodnih kanala, a u tijeku je i sanacija – nadvisivanje Savskog nasipa u Domaljevcu, izjavio je općinski načelnik Stjepan Piljić.

U nadi da se ovakva katastrofa više neće ponoviti Općina Domaljevac-Šamac se još jednom zahvaljuje svim onim koji su pomogli da se život na području naše općine ponovno uspostavi.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)