Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

BLAGDAN SVETOG ILIJE U GREBNICAMA 2020. godine

Sveti Ilija, starozavjetni prorok od 1752. godine slavi se kao zaštitnik Bosne i Hercegovine. Sveti Ilija je zaštitnik mnogih hrvatskih župa i gradova. Tako i Grebnice na blagdan sv. Ilije slave svoj blagoslov polja. Tradicionalno, blagoslov polja se slavi na Snogama, nakon čega se kod kapele služi Sveta misa.

Tako je bilo i ove godine. Blagoslov polja i svetu misu na Snogama predvodio je župnik fra Marijan Živković uz nazočnost velikog broja vjernika. Lijepo vrijeme i ne pretjerana vrućina kakvu inače imamo polovinom srpnja poslužilo je da se blagoslov i misa održa na otvorenom uz znatno više ugođaja. Uz Grebničane misi je nazočio veliki broj vjernika iz Bazika.

Općinski načelnik Stjepan Piljić i predsjednik Općinskog vijeća Luka Lucić sa svojim suradnicima također su bili nazočni na Snogama.

Po završetku mise položeni su vjenci na spomen obilježje u Grebnicama, a nakon polaganja vijenaca župnik fra Marijan Živković izmolio je opijelo za poginule Grebničane i sve stradalnike Domovinskog rata.

Iako tradicija nalaže da se svečanost obilježavanja blagdana sv. Ilije na Snogama završi odigravanjem narodnog kola ove godine okupljeni su bili uskraćeni za taj vid svečanosti zbog naloženih mjera zaštite od pandemije koronavirusa.

I ove godine smo pripremili nekoliko fotografija koje smo načinili na Ilino u Grebnicama.

Ispod donosimo nekoliko njih, a ove fotografije u većoj razlučivosti i dakako veći broj njih pogledajte na ovom linku. (izvor: www.zupa-grebnice.com)

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)