Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

U LJUBUŠKOM POTPISANI UGOVORI ZA PROGRAME I PROJEKTE HRVATA U BIH

U srijedu, 31. kolovoza, u Kulturnom centru u Ljubuškom, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih,
zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu s korisnicima potpore.

Općinski načelnik Stjepan Piljić potpisao je ugovor o financijskoj potpori za nastavak provedbe projekta izgradnje vodovodne mreže u vrijednosti od 800.000,00 kuna. Uz zahvalu općinski načelnik je izjavio da ova potpora ima ogromno značenje i u praktičnom smislu jer nam pomaže da gradimo infrastrukturu i osiguravamo bolje uvjete za život, kao i u simboličnom jer nam Vlada Republike Hrvatske na ovaj način poručuje da stoji uz hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti je nazočio i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, kao i brojni uzvanici, predstavnici katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju istaknuo je kako  Vlada RH i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

„U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu su u tu svrhu osigurana financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna i to za 148 projekata i programa: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja. Ove godine, po prvi puta, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Milas.

Ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, obraćajući se, prenijela je pozdrave predsjednika Plenkovića, te istaknula kako se projektima nastoji svakodnevni život Hrvata u BiH učiniti kvalitetnim. „Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda u BiH“, kazala je ministrica Vučković.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)