Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

SASTANAK PREDSJEDNIŠTVA SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FBIH

Općinski načelnik Stjepan Piljić sudjelovao je jučer, 10. svibnja na sastanku predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH koji je održan u Sarajevu.

Na sastanku su razmatrana mnoga pitanja od značaja za jedinice lokalne samouprave, kao što su aktivnosti vezane za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda, u čijoj izradi sudjeluju i predstavnici Saveza.

Razgovarano je i o hitnom rješavanju problema rasta cijena električne energije za komunalna preduzeća, kao i o inicijativi za izmjenu Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u FBiH.

SOG je zakonski predstavnik općina pred drugim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, prije svega Parlamentom FBiH, Vladom FBiH i ostalim institucijama koje donose odluke, a koje se tiču života u lokalnoj samoupravi.

Napomenuto je da je Bosna i Hercegovina potpisnica Europske povelje o lokalnoj samoupravi te da ona garantira zaštitu prava na lokalnu samoupravu u lokalnim zajednicama, ali da se nerijetko događa da donošenjem nekih zakonskih akata ona često budu povrijeđena. S tim u vezi, na sastanku je pokrenuta apelacija Ustavnom sudu vezana za Zakon o računovodstvu i reviziji kojim je nametnuta nova financijska obveza općinama.

Dogovoreno je i da ubuduće predstavnik Saveza obvezno bude prisutan na skupštinama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH kada se donose važni zakoni za jedinice lokalne samouprave.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)