Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

RASPISANA DVA NATJEČAJA – IZRADA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA VODOVOD U GREBNICAMA I BAZIKU, TE IZRADA STUDIJE KORIŠTENJA GEOTERMALNE ENERGIJE

Općina Domaljevac-Šamac danas 01. lipnja 2021. godine raspisala je dva javna natječaja. Prvi se odnosi na izradu projektne dokumentacije za vodovodnu mrežu u naseljenim mjestima Grebnice i Bazik, a drugi na izradu studije korištenja geotermalne energije u općini Domaljevac Šamac.

Izrada projektne dokumentacije za vodovodnu mrežu u Baziku i Grebnicama dio je cjelokupnog projekta vodoopskrbe a predstavlja preduvjet za širenje mreže na ovaj dio naše općine. Projektni zadatak, odnosno sadržaj glavnog projekta obuhvata snimanje trase sa svim potrebnim geodetskim elementima, pregled sustava sa svim objektima mreže, karakteristike cjevovoda, muljnih ispusta, zračnih ventila, profili rova, predmjer radova kao i ostale tehničke elemente potrebne za projekt.

Projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, a njegova procijenjena vrijednost iznosi 26.000,00 KM bez PDV-a.

Izrada studije iskoristivosti geotermalne energije predstavlja nastojanje općinske uprave da se dobiju svježi podaci o stanju geotermalnih potencijala na području naše općine. Studija će sadržavati sve ključne pokazatelje kao što su geološki sastav terena, povijest ranijih istraživanja, dubinu geotermalnog akvifera, temperaturu i hemizam termalne vode, vrijednost toplinske snage termalne vode i maksimalni godišnji potencijal vode, analizu ekonomskih efekata korištenja geotermalne energije na području općine Domaljevac-Šamac i drugo.

Studija je također podržana od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH a procijenjena vrijednost projekta je 47.000,00 KM bez PDV-a.

Općinski načelnik Stjepan Piljić je ovom prilikom izjavo: „Danas smo krenuli u dva izuzetno važna projekta. Izradom projektne dokumentacije vodovodne mreže za Bazik i Grebnice stvorit će se preduvjeti da radovi krenu i na ovom dijelu naše općine. U proteklom periodu izgradili smo vodotoranj te oko 3,5 kilometra mreže u naselju Domaljevac. Projektna dokumentacije za Grebnice i Bazik predstavlja još jedan korak u nastavku rješavanja ovog velikog problema za stanovnike naše općine. Uskoro raspisujemo i natječaj za nastavak radova u mjesnoj zajednici Domaljevac.

Izrada studije korištenja geotermalne energije predstavlja operacionaliziranje našeg strateškog cilja, a to je da se omogući stavljanje ovog resursa na raspolaganje investitorima. Posljednje analize termalne vode datiraju iz 80-tih godina prošlog stoljeća. Potrebni su nam svježi podaci kako bi i nama i ulagačima bilo jasnije koji je točno potencijal i mogućnosti korištenja termalnih kapaciteta na području naše općine.

Fond za zaštitu okoliša u ovoj godini odobrio je ukupno tri naše aplikacije a treća se odnosi na energetsku učinkovitost općinske zgrade za što je u pripremi tenderska dokumentacija. Unatoč svim problemima s kojima se općina u ovom teškom vremenu suočava, u ovoj godini planiramo još niz projekata kao što su instaliranje LED rasvjete na području cijele općine, izgradnju cesta, uređenje stadiona Jelas, postavljanje ograde na groblju u Domaljevcu i  drugo“, istakno je općinski načelnik Stjepan Piljić.

Javni natječaji za ova dva projekta mogu se naći na Internet adresi:

https://www.ejn.gov.ba/

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)