Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

PREVENTIVNI PREGLEDI ZA ŽENE

Na inicijativu općinske vijećnice Lucije Matić, a u suradnji s Udrugom žena „MARIJA“, općina Domaljevac-Šamac u općinskom proračunu za 2019. godinu predvidjela je Grant za preventivne troškove pregleda žena sa područja općine Domaljevac-Šamac u visini od 5.000,00 KM.

U sklopu ovog projekta danas 24. listopada u 14 sati započeli su ultrazvučni pregledi u Domu zdravlja Domaljevac-Šamac za određeni broj žena.

Tom prilikom dom zdravlja posjetio je i općinski načelnik Stjepan Piljić, koji je  ovom prigodom izrazio zadovoljstvo što je danas započeta aktivnost preventivnih pregleda, te istaknuo da će općina i u narednoj godini podržati slične inicijative. U projekat je uključena i Županijska bolnica u Orašju gdje će se sutra krenuti sa pregledima mamografije za žene sa područja općine Domaljevac-Šamac.

Posebno mi je drago što smo s realizacijom i samim pregledima krenuli u ovom mjesecu, mjesecu borbe protiv raka dojke. Svjesni smo činjenice da je rak dojke sve učestaliji i da je veliki problem u vremenu u kome živimo a uočena je i pojava oboljevanja kod sve mlađih žena kao i potrebe za redovitim pregledom da bi se preventivno djelovalo – izjavila je vijećnica Lucija Matić te iskoristila priliku da se zahvali kolegama vijećnicima, koji su podržali ovu inicijativu prilikom usvajanja proračuna, općinskom načelniku Stjepanu Piljiću kao i ravnateljima zdravstvenih ustanova koje su uključene u realizaciju ovog granta dr. Mariu Pranjiću i dr. Perici Jelečeviću kao i samoj doktorici Martini Džoić.

Mira Ćorluka – predsjednica Udruge žena „MARIJA“, zajedno s rukovodstvom udruge, kazala je da će odobrena financijska sredstva biti dovoljna za pregled oko 100 žena s područja općine Domaljevac-Šamac što ovisi o vrsti pregleda koja je potrebna. Predsjednica je također informirala da će udruga podnijeti inicijativu da se i u Proračunu općine Domaljevac – Šamac za 2020. godinu predvidi isti grant za iste ili slične preglede.

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)