Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

PREDSTAVNICI EUROPSKE UNIJE POSJETILI OPĆINU DOMALJEVAC-ŠAMAC

Jučer 27. svibnja 2019. godine, za našu općinu bio je poseban dan. Šef Delegacije Europske Unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, posjetili su općinu Domaljevac-Šamac 

kako bi se upoznali s rezultatima potpore koju su Europska unija i UNDP osigurali u oporavku od poplava iz 2014. godine.

Događaju su nazočili i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, mnogobrojni predstavnici županijskih i općinskih vlasti, ravnatelji institucija te drugi uvaženi gosti.

Presijecanjem vrpce  ambasador Wigemark i načelnik općine Stjepan Piljić svečano su otvorili vodocrpilište na Jelasu. Pogon će služiti za opskrbu čistom vodom institucija na ovoj lokaciji i dijela kućanstava u Domaljevcu. Sredstva za realizaciju projekta osigurala je Europska unija i Vlada Županije Posavske.

Uslijedio je obilazak Doma zdravlja i Dječjeg vrtića, a nakon toga ambasador Wigemark i načelnik Piljić otkrili su ploču Trga Europske unije.

U povodu svečanosti otvorenja Trga Europske unije, ambasador Wigemark, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, načelnik općine Stjepan Piljić i predstavnik UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov na simboličan način zajedno su posadili stablo.

-Davanje imena trgu Europske unije je jedna prekrasna gesta ne samo zahvalnosti već je i potvrda naše zajedničke suradnje. Ovo je bila jedna prava solidarnost s naše strane, sa strane Europske unije i naroda zemalja članica, ali je isto tako i jako lijep primjer koji je pokazao da ljudi u ovoj zemlji itekako mogu surađivati pogotovo u ovakvim vremenima kada vas pogode nesreće velikih razmjera – rekao je između ostalog ambasador Wigemark.

-Sredstvima Europske unije a putem razvojnog programa UNDP-a realizirani su mnogi projekti sanacije šteta od poplava i prevencije od istih. Sanirana su kućanstva, u potpunosti su obnovljene institucije, sanirani su i rekonstruirani obrambeni nasipi. Rekonstruirana je i putna infrastruktura, a suradnja je nastavljena kroz projekt LIR posebno kroz potporu razvoju poljoprivrede programom dodjele sadnica, sjemenskog materijala i poljoprivrednih mašina.

Teško je naći riječi kojima bismo izrazili zahvalnost za sve što ste učinili, stoga smo odlučili ovu lokaciju imenovati Trgom Europske unije kako bi i generacije iza nas znale tko nam je pomogao u teškim trenucima. Naša općina još uvijek ima dosta problema, a jedan od ključnih je nepostojanje jedinstvene vodovodne mreže na području čitave općine – istaknuo je načelnik općine Stjepan Piljić.

-Pet godina nakon katastrofalnih poplava u Posavini i cijeloj regiji prigoda je da se sjetimo svih onih koji su nam pomogli da značajno obnovimo ove prostore i saniramo milijunske štete na domovima i infrastrukturi, u gospodarstvu i poljoprivredi – naglasio je u svome obraćanju predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

-Ukupan budžet koji je otišao na područje općine Domaljevac-Šamac iznosi oko 2 milijuna eura, a za Županiju Posavsku preko 7 milijuna eura sredstava koja su realizirana preko UNDP, a dolaze najvećim dijelom od Europske unije i drugih donatora,- izjavio je između ostalog Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.