Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA UTEMELJENJA 104. BRIGADE HVO-a

U ponedjeljak, 18. travnja 2022. godine  obilježena je 30. obljetnica utemeljenja 104. brigade hrvatskog vijeća obrane. Obljetnica je bila u znaku sjećanja i čuvanja uspomena na poginule i nestale branitelje koji su stradali u obrani svojih domova.

Program je započeo svetom misom za poginule, umrle i nestale branitelje 104. brigade HVO-a u ckvi Svete Ane u Domaljevcu. Potom je ispred crkve krenuo mimohod počasnog postroja zapovjednika, branitelja 104.brigade, uzvanika i gostiju do Spomen obilježja u Domaljevcu gdje su vijence položila i svijeće upalila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata naše općine, općinski načelnik Stjepan Piljić i predstavnici OV Domaljevac-Šamac, predstavnici Skupštine i Vlade ŽP, zatim predstavnici OS BiH i PS Domaljevac Šamac, ministarstva branitelja s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata općina Orašje, Modriča, Derventa i Bosanski Brod. Od visokih uzvanika vijence su položili vojni ataše BiH u RH brigadir Mato Đukić iz Domaljevca, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, izaslanik ministra branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda brigadir Branko Cindrić, te predstavnici braniteljskih udruga iz RH. Opijelo je molio vojni kapelan fra Marinko Živković.

Nakon polaganja vijenaca održana je svečana akademija „104. Brigada HVO jučer , danas, sutra“ u Hrvatskom domu. Općinski načelnik Stjepan Piljić je čestitao obljetnicu svim pripadnicima 104. brigade HVO-a, s posebnim pijetetom na žrtve rata. Ukoliko budemo imali samo dio hrabrosti, odlučnosti i jedinstva koje su imali branitelji u ratu, možemo sa optimizmom koračati u budućnost i ostvarivati zacrtane ciljeve, rekao je između ostalog općinski načelnik.

U sklopu svečanosti, načelnik Stjepan Piljić i brigadir Branko Cindrić presjekli su vrpcu i službeno otvorili Spomen sobu 104. brigade HVO-a u znak trajnog čuvanja memorije o toj brigadi čijih je 158. pripadnika dalo svoje živote u obrani rodne grude. Spomen soba je iznimno funkcionalno uređena i ona odašilje dirljivu poruku koja je svojom važnošću za područje Općine Domaljevac -Šamac usporediva sa sličnim memorijalnim centrima u okruženju.

Danas, 19. travnja položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobljima u Baziku, Grebnicama, Hrvatskoj Tišini, Hasiću, Novom Selu i Zasavici te održane svete mise u Grebnicama i Hasiću.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)