Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA 104. BRIGADE HVO-a

U subotu, 17. travnja 2021. godine  obilježena je 29. obljetnica utemeljenja 104. brigade hrvatskog vijeća obrane. Obljetnica je bila u znaku sjećanja i čuvanja uspomena na poginule i nestale branitelje koji su stradali u obrani svojih domova.

Obljetnica je obilježena  skromnije nego inače, u skladu s epidemiološkim preporukama. Program je započeo svetom misom za poginule, umrle i nestale branitelje 104. brigade HVO-a, koju je služio fra Marinko Živković. Potom je ispred crkve Svete Ane krenuo mimohod počasnog postroja zapovjednika, branitelja 104.brigade, uzvanika i gostiju do Spomen obilježja u Domaljevcu gdje su vijence položila i svijeće upalila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata naše općine, općinski načelnik Stjepan Piljić i predstavnici OV Domaljevac-Šamac, predstavnici Skupštine i Vlade ŽP, zatim predstavnici OS BiH i PS Domaljevac Šamac, predstavnici političkih stranaka, ministarstva branitelja s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata općina Orašje, Modriča, Derventa i Bosanski Brod. Od visokih uzvanika vijence su položili vojni ataše BiH u RH brigadir Mato Đukić iz Domaljevca, generalni konuzl RH u Tuzli Ivan Bandić, izaslanik ministra branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda pukovnik HV-a Željko Radovanović, te predstavnici braniteljskih udruga iz RH. Opijelo je molio vojni kapelan fra Marinko Živković.

Nakon polaganja vijenaca održana je svečana akademija u dvorani Hrvatskog doma uz ograničen broj sudionika. Općinski načelnik Stjepan Piljić je čestitao obljetnicu svim pripadnicima 104. brigade HVO-a, te istaknuo da nam u ovom vremenu korona-krize, prisjećanje na Domovinski rat daje snagu i optimizam jer smo kao narod savladali i puno veće izazove nego što ih imamo danas. Ukoliko budemo imali samo dio hrabrosti, odlučnosti i jedinstva koje su imali branitelji u ratu, možemo sa optimizmom koračati u budućnost i ostvarivati zacrtane ciljeve, rekao je između ostalog općinski načelnik.

U nedjelju, 18. travnja položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobljima u Baziku, Grebnicama, Hrvatskoj Tišini, Hasiću i Novom Selu te održane svete mise u Grebnicama i Hrvatskoj Tišini, dok su danas 19. travnja položeni vijenci na spomen obilježju u Orašju za  poginule pripadnike 104. brigade HVO-a islamske vjeroispovijesti.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)