Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNIKE 

Sukladno dopisu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pozivamo:

Poljoprivrednike koji obrađuju poljoprivredna zemljišta, a koje do sada nisu mogli upisati u registar poljoprivrednih gospodarstva da izvrše prijavu površine i kategorije takvog zemljišta u općinskom uredu za RPG najkasnije do 20.12.2023. godine.

Sukladno opredjeljenjima iz nove Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja potrebno je povećati površine poljoprivrednog zemljišta u funkciji poljoprivredne proizvodnje te ih uključiti u sustav novčanih potpora.

Jedno od važnih pitanja za uspješno poslovanje poljoprivrednih gospodarstava/gazdinstava  su poljoprivredne površine koje poljoprivrednici već obrađuju, a iz razloga što nisu vlasnici tog zemljišta odnosno što ne posjeduju ugovor o zakupu ili drugi dokaz o korištenju, ne mogu izvršiti upisivanje tog zemljišta u registar poljoprivrednih gospodarstava. Izravna posljedica takve situacije je nemogućnost ostvarivanja prava na novčanu potporu.

Kako se radi o prikupljanju preliminarnih podataka, za prijavu takvog poljoprivrednog zemljišta klijent ne treba dostavljati nikakve materijale dokaze nego će prijavu izvršiti putem usmene izjave o površini i kategorijama poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje a koje nije uneseno u RPG.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva razmatra opcije koje bi omogućile upis takvog poljoprivrednog zemljišta u RPG, a prvi korak u tom procesu je prikupljanje što točnijih podataka o površinama i kategorijama takvog zemljišta.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)