Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA UTEMELJENJA 104. BRIGADE HVO-a

U ponedjeljak, 17. travnja 2023. godine  obilježena je 31. obljetnica utemeljenja 104. brigade hrvatskog vijeća obrane. Obljetnica je bila u znaku sjećanja i čuvanja uspomena na poginule i nestale branitelje koji su stradali u obrani svojih domova.

Program je započeo svetom misom za poginule, umrle i nestale branitelje 104. brigade HVO-a u crkvi Svete Ane u Domaljevcu. Potom je ispred crkve krenuo mimohod počasnog postroja zapovjednika, branitelja 104.brigade, uzvanika i gostiju do Spomen obilježja u Domaljevcu gdje su vijence položila i svijeće upalila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata naše općine, općinski načelnik Stjepan Piljić i predstavnici OV Domaljevac-Šamac, predstavnici Skupštine i Vlade ŽP, zatim predstavnici OS BiH i PS Domaljevac Šamac, ministarstva branitelja s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata općina Orašje, Modriča, Derventa, Bosanski Brod i Brčko. Od visokih uzvanika vijence su položili državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, vojni izaslanik BiH u RH brigadir Mato Đukić, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, izaslanik ministra branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda brigadir Branko Cindrić, vojni izaslanik RH u BiH brigadir Davor Kirilj, te predstavnici braniteljskih udruga iz RH. Opijelo je molio vojni kapelan fra Marinko Živković.

Nakon polaganja vijenaca održana je svečana akademija „104. Brigada HVO jučer , danas, sutra“ u Hrvatskom domu. Općinski načelnik Stjepan Piljić je čestitao obljetnicu svim pripadnicima 104. brigade HVO-a, s posebnim pijetetom na žrtve rata.

Dodijeljene su i zahvalnice za predstavnike 14 institucija zaslužnih za potporu u radu braniteljskim udrugama.

U sklopu svečanosti sudionici su obišli Spomen sobu 104. brigade HVO-a, otvorenu u znak trajnog čuvanja memorije o toj brigadi čijih je 158. pripadnika dalo svoje živote u obrani rodne grude. Spomen soba je iznimno funkcionalno uređena i ona odašilje dirljivu poruku koja je svojom važnošću za područje Općine Domaljevac-Šamac usporediva sa sličnim memorijalnim centrima u okruženju.

Danas, 18. travnja položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobljima u Baziku, Grebnicama, Hrvatskoj Tišini, Hasiću, Novom Selu i Zasavici te održane svete mise u Grebnicama i Hasiću.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)