Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

SASTANAK VIJEĆA ZA PRAĆENJE REALIZACIJE CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA U BIH

U sklopu obilježavanja 23. godine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak 09.Ožujka 2023. godine u Brčkom, u prostorijama Skupštine Brčko Distrikta BiH  održan je Sastanak Vijeća/Savjeta za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, Brčko Distrikt BiH, Orašje, Šamac, Pelagićevo, Modriča i Općina Domaljevac-Šamac.

Pored predstavnika Općine Domaljevac-Šamac općinskog Načelnika Stjepana Piljića  i drugih jedinica lokalne samouprave  sastanku su prisustvovali: Zamjenik gradonačelnika Brčko Distrikta Ante Domić, Predsjednik skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić, Šef Kabineta rezidentne koordinatorice UN-a u BiH Džego Samn, Predsjedavajući Vijeća za praćenje Ciljeva održivog razvoja u BiH, ambasador Miloš Prica, MIP BiH, privatna poduzeća i nevladine organizacije sa prostora jedinica lokalne samouprave.

Na sastanku su Općine i gradovi pojedinačnim prezentacijama prikazali Stanje implementacije u jedinicama lokalne samouprave u Brčko Distiktu BiH, općinama Šamac, Modriča, Domaljevac-Šamac, gradu Orašju i Bijeljini.

Godine 2015., Bosna i Hercegovina se zajedno sa drugim članicama Ujedinjenih nacija, obvezala da će provoditi Agendu 2030 i 17 Ciljeva održivog razvoja.

Prvi korak u implementaciji Agenda 2030 u BiH je bila priprema Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao vodećeg dokumenta koji definira zajedničke vizije i razvojne pravce za adresiranje razvojnih izazova u zemlji, zajedno sa domaćim ciljevima i indikatorima. Ovaj dokument je početkom 2021. godine usvojilo Vijeće ministara BiH, Federacije BiH i Republike Srpske.

Kao razina vlasti najbliža građanima, jedinice lokalne samouprave su ključne za  ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja i značajan partner Vijeću za praćenje Ciljeva održivog razvoja u BiH.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)