Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

27.OBLJETNICA 104. BRIGADE HVO-a

Jučerašnje (17.travanj 2019.g.) obilježavanje 27. obljetnice 104. HVO brigade koja je branila slobodni prostor Posavine, bilo je u znaku sjećanja i čuvanja uspomena  na poginule i nestale branitelje koji su stradali u obrani svojih domova.  Branitelji ove postrojbe ispisali su povijesne stranice domoljubljem, ponosom, hrabrošću.

 Obljetnica brigade je datum kojeg se ne smije zaboraviti, jer je u obrani svojih domova brigada dala svoje najbolje Sinove Posavine.

104.brigada HVO-a Domaljevac-Šamac  brojala je oko 2000 pripadnika, onih najhrabrijih koji nisu uzmakli pred naletima  mnogo snažnijeg i naoružanijeg srpskog agresora. Čak 158 branitelja je poginulo iz te posavske brigade,  a oko 700 ih je ranjeno.

 Obilježavanje obljetnice započelo je  svetom misom za poginule, umrle i nestale branitelje 104. brigade HVO-a,  koju je služio fra Blaž Marković.  Potom  je ispred crkve Svete Ane krenuo  mimohod počasnog postroja zapovjednika, branitelja 104.brigade, uzvanika i gostiju do Spomen obilježja u Domaljevcu  gdje su vijence položila i svijeće upalila  izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, općinski načelnik Stjepan Piljić i predstavnici OV Domaljevac Šamac,  predsjednici Skupštine i Vlade ŽP sa zastupnicima i članovima Vlade, zatim predstavnici OS BiH i PS Domaljevac Šamac, županijskog i općinskog odbora HDZ BiH, ministarstva branitelja s udrugama županijskih zajednica i udrugama općine Orašje i općine Derventa. 
Od visokih uzvanika iz RH vijence su položili vojni ataše BiH u RH brigadir Mato Đukić iz Domaljevca,  izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović generalni konzul RH u B.Luci Zlatko Kramarić, saborski zastupnik Josip Đakić u ime HVIDR-e RH ujedno izaslanik Nenada Križića, te predstavnici braniteljskih udruga iz RH. Opijelo je molio vojni kapelan fra Marinko Živković.

Program u Domaljevcu završio je svečanom Akademijom „104. brigada HVO-a jučer, danas, sutra“. -Danas se miješaju osjećaji tuge i ponosa, tuge zbog poginulih, a ponosa jer je obranjen ovaj prostor hrabrošću i neustrašivošću Sinova Posavine,- naglasio je načelnik općine Stjepan Piljić.
Ministar Branitelja Marijan Kopić osobito je istaknuo kako čuvanje sjećanja na Domovinski rat i žrtve koje su položene u obrani moraju davati snage za borbu u današnjim izazovima očuvanja hrvatskog identiteta. Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić kazao je kako kolektivni duh zajedništva koji je dominirao tijekom Domovinskoga rata mora i danas biti prisutan.

Izaslanik predsjednice RH Zlatko Kramarić, konzul RH u Banja Luci prenio je pozdrave i čestitanja obljetnice od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, te naglasio kako i ovom posjetom žele pokazati da RH i njene institucije brinu o Hrvatskome narodu u BiH, a 27 godina obilježavanja obljetnice znači da je kultura sjećanja jača od kulture zaborava. Na kraju se obratio i Slavko Matić, načelnik 104. HVO brigade. Podsjetio je na presudne trenutke obrane i velike žrtve koje su položene za slobodni teritorij Bosanske Posavine.-Gotovo nenaoružani u početku uspjeli smo se oduprijeti nekoliko puta jačem neprijatelju sa primjerima obrane koji nisu zabilježeni u analima ratovanja po srčanosti obrane, požrtvovnosti i herojstvima, kazao je Matić. (izvor: www.radioorasje.com)

 

The gallery was not found!