ODRŽAN SVJETSKI KONGRES OPĆINE DOMALJEVAC-ŠAMAC I DIJASPORE

U utorak, 23. srpnja 2019. godine održan je prvi Svjetski kongres općine Domaljevac-Šamac i dijaspore. U skladu s planom radni dio održan je u prijepodnevnim satima a zabavni u večernjim.

Moderator radnog dijela manifestacije novinar Pejo Gašparević je ukratko izvijestio o rađanju i razvoju ideje o održavanju Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore. Naglasio je važnost stvaranja novog ozračja u kojem će se prakticirati više međuosobnog uvažavanja.

Načelnik Općine Domaljevac-Šamac  Stjepan Piljić je u svojem uvodnom izlaganju predstavio aktualnu gospodarsku situaciju na području Općine. Naglasio je važnost  Dijaspore za gospodarske perspektive  na području Općine Domaljevac-Šamac.

Ministar gospodarstva u Vladi Županije Posavske  Dragutin Živković u svojem  je obraćanju izvijestio o gospodarskoj situaciji i  poduzetničkim mogućnostima na području Županije. On je također istaknuo važnost  Dijaspore  za gospodarski razvoj  Zavičaja.

Uvodničari na  Gospodarskom forumu bili su Marko Lukić (poduzetnik koji djeluje u Hrvatskoj), Zlatko Oršolić – direktor tvrtke Yimor  i Pejo  Gašparević (poduzetnik koji djeluje u Austriji). Oni su svaki iz svoje vizure  govorili o  šansama za unaprjeđenje gospodarstva na području Općine Domaljevac-Šamac.

U diskusiji su, između ostali, sudjelovali,  Slavko Matić,  Željko Josić,  Đuro Kesić, Ivo Lucić, Mladen Madžarević, Slavko Rošić,  dr. Slavko Pecirep i Županijski ministar poljoprivrede Mato Brkić.

Doneseni su i konkretni zaključci – inicijative:

  1. Zaključeno je da se prihvaća inicjativa da se na postojećoj službenoj web stranici Općine Domaljevac-Šamac pokrene poseban sadržaj – rubrika ili podstranica koja će se baviti prikupljanjem, razmjenom i objavljivanjem svih mogućih informacija u poduzetničkim aktivnostima i iskustvima u Zavičaju i Dijaspori.

O uređivanju sadržaja te podstranice brinut će već postojeći administrator stranice Općine Domaljevac -Šamac. Zamišljeno je da ta podstranica bude baza podataka o zavičajnim poduzetnicima koji djeluju u Zavičaju ili dijaspori i njihovom angažmanu, idejama, te o mogućnostima Općinskih  mjerodavnih službi. Također je zamišljeno da ta podstranica bude i baza podataka o potencijalnim lokacijama namijenjenim za poduzetničke svrhe (katastarski podaci o zemljištu). Pokretanje ovakve podstranice je iznimno važno jer takva komunikacija i razmjene informacija u vezi gospodarstva je najučinkovitija s obzirom na rasutost (fizičku udaljenost) Zavičajnih poduzetnika diljem svijeta.

  1. Zaključeno je da se prihvaća Inicijativa o pokretanju aktivnosti prikupljanja i arhiviranja svekolike građe o povijesti, znamenitostima i istaknutim osobama s prostora obuhvaćenog sadašnjom Općinom Domaljevac-Šamac.
  2. Zaključeno je da se prihvaća inicijativa da se nogometnom stadionu u Domaljevcu (na Jelasu) dadne ime po Stjepanu Iviću – Braci.
  3. Zaključeno je da se prihvaća inicijativa da se već postojeće sportske i kulturne manifestacije dalje razvijaju i unaprijeđuju.

NAPOMENA: Ove će inicijative biti proslijeđene mjerodavnim institucijama  i tijelima na razmatranje.

Tijekom rasprave novinar i moderator radnog dijela  Pejo  Gašparević iznio je prijedlog  da se u Domaljevcu ustoliči Festival violine i šargije.

Na zabavnom dijelu kongresa u večernjim satima na Trgu u Domaljevcu okupio se veliki broj mještana općine, koji su uz besplatno piće i roštilj uživali u dobroj glazbi.

Domaćin zabavnog dijela manifestacije bio je legendarni Domaljevački pjevač Ivo Piljić-Belin   kojeg je životni vrtlog  usmjerio u Toronto u Kanadi gdje sada živi ali svoj  Zavičajni Domaljevac nosi u srcu.  U zabavnom dijelu, to jest na koncertu na   Trgu nastupili su još: Vesele Domlječanke, HKUD Mladost Domaljevac, Marina Vrdoljak, Andrea Anđić, Marko Matić – Tigrić , Mato Kesić- Matoš, Mato Topić i Posavski kumovi.