ODRŽANA POKAZNA VJEŽBA PROVOĐENJA MJERA OBRANE OD POPLAVA

U utorak, 26. studenog na prostoru Županije Posavske u cilju što kvalitetnijeg provođenja mjera aktivne obrane od poplava održana je pokazna vježba.

Na vježbi su sudjelovali: Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), Županijska uprave Civilne zaštite kao i općinske službe civilne zaštite općina Odžak, Domaljevac-Šamac i Orašje. Ovom vježbom provjereni su ljudski resursi, raspoloživa tehnička sredstva, sustav veza kao i drugi aspekti neophodni za uspješno i funkcionalno provođenje mjera aktivne obrane od poplava na tim područjima.

U Centru obrane od poplava “Prud”, analizirani su raspoloživi kapaciteti u svrhu potrebe postupanja u skladu sa Federalnim operativnim planom obrane od poplava.

 „Stanje koje danas imamo na terenu je puno bolje nego što je bilo 2014. godine. Sigurnost obrambenih i ljetnih nasipa je na puno višoj razini. Danas smo iz ove vježbe vidjeli da smo spremniji i organiziraniji što potvrđuju i materijalno tehnička sredstva koja su na raspolaganju u slučaju potrebe. Posebno je važno da je Agencija za vodno područje rijeke Save na našu inicijativu u financijskom planu za 2020. godinu predvidjela sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju betonskog obrambenog zida u Grebnicama“ izjavio je općinski načelnik Stjepan Piljić.

„Što se tiče zaštitnih vodnih objekata moram reći da nakon 50 godina od izgradnje nasipa prvi put imamo izgrađene nasipe stogodišnje vode plus metar i dvadeset. Prvi put imamo zaštitne vodne objekte izgrađene na nivo koji su i u RH. Cilj ove vježbe jeste da vidimo s kojim materijalnim sredstvima raspolažemo, načinima komunikacije između nadležnih institucija i institucija koje vrše obradu podataka i prosljeđuju prema medijima. Pokazalo se da su zaštitni vodni objekti dosta sigurni, imamo trenutno oko 420.000 vreća na raspolaganju na ovom području, oko 2000 metara kubnih pijeska, 2 pumpe po 20.000 litara vode koju ispumpaju u minuti i od 15 do 20 pumpi koje ispumpaju po 1000 litara u minuti. Posjedujemo odgovarajuću mehanizaciju, mašine koje prije nismo imali za punjenje vreća tako da su materijalna sredstva dosta zadovoljavajuća. Problem određenih jedinica civilne zaštite je s popunom ljudstvom na čemu će se ubuduće poraditi. Od 2014. do kraja 2018. međunarodne financijske institucije, a to je Svjetska banka i Europska unija, uložile su ovdje 12 milijuna KM, a Agencija 14,5 miliona KM na ovo područje. U cjelini, ovo je bila veoma uspješna pokazna vježba jer je potvrdila da smo daleko na većem nivou spremni nego što smo bili 2014. godine“, izjavio je direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić.