POSJETA KORISNICIMA GEOTERMALNE ENERGIJE

Općinski načelnik Stjepan Piljić i suradnik Miroslav Lucić sudjelovali su na dvodnevnim aktivnostima u okviru projekta DARLING-e.

U ponedjeljak 09. rujna organizirana je radionica u Bijeljini s ciljem upoznavanja sa interaktivnim web portalom koji će služiti kao koristan alat potencijalnim investitorima, donosiocima odluka, korisnicima i drugim akterima u geotermalnoj energiji za učinkovito istraživanje, korištenje i održivo upravljanje geotermalnim izvorima.

Nakon radionice organizirana je posjeta Banji Dvorovi gdje se za potrebe banjskog bazena koristi geotermalni izvor s temperaturom vode od 75 ˚C.

Idućeg dana sudionici obuke posjetili su općinu Bogatić u Srbiji gdje je otvoren sustav grijanja javnih institucija koji koristi termalnu energiju. Ovo je prvi sustav grijanja ovakvog tipa u regionu, a u narednoj fazi planira se uvođenje grijanja na geotermalnu energiju za oko 6o% domaćinstava ove općine.

Općina Domaljevac-Šamac aplicirala je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH radi izrade studije iskoristivosti geotermalnih izvora na području naše općine što predstavlja prvi korak u realizaciji projekta korištenja ovog resursa.