PROMOTIVNI DAN U BiH PROJEKTA DARLINGe

U četvrtak, 30. svibnja 2019. godine, u organizaciji projektnih partnera Federalnog zavoda za geologiju – Sarajevo i Republičkog zavoda za geološka istraživanja – Zvornik, u Sarajevu je održan Promotivni dan u Bosni i Hercegovini projekta DRLINGe (Dunavski Region-vodeći u geotermalnoj energiji), koji se financira iz Programa dunavske transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014.-2020.

Promociji je nazočio i općinski načelnik Stjepan Piljić uz još 50-tak sudionika, među kojima su bili predstavnici vlasti u BiH iz sektora geologije, rudarstva, energije, voda, okoliša i europskih integracija, zatim predstavnici općina, projektantskih kuća IBIS-inženjering – Banja Luka, PAPAGO – Lukavac, GIM geotehnika Banja Luka, korisnika geotermalne energije Termalna rivijera Ilidža, Toplana Sarajevo, Regionalne razvojne agencije NERDA i Udruženja geologa BiH. Skupu su nazočili i predstavnici projektnih partnera Hrvatskog geološkog instituta (Hrvatska) i  Općine Sremski Karlovci (Srbija).

Na skupu su predstavljene prezentacije o geotermalnim potencijalima, korištenju i regulatornom okviru u entitetima:

  • Geotermalni potencijali Republike Srpske (Nenad Toholj, Republički zavod za geološka istraživanja – Zvornik)
  • Geotermalni potencijali Federacije Bosne i Hercegovine, sadašnje korištenje i regulatorni okvir (prof. dr. Ferid Skopljak, Federalni zavod za geologiju – Sarajevo)

Dr. Tamara Marković, voditeljica DARLINGe tima Hrvatskog geološkog instituta, koji je također partner u projektu, ukratko je predstavila rad instituta i održala veoma zanimljivo predavanje na temu „Korištenje geotermalnih vodonosnika u Hrvatskoj“ u kome je poseban naglasak stavila na dobre prakse korištenja geotermalne energije u Hrvatskoj.

Nakon predavanja uslijedila je diskusija na temu regulatornog okvira na svim administrativnim nivoima u BiH u kojoj su sudionici razgovarali o slabim stranama zakonskih i podzakonskih akata, problemima s kojima se susreću korisnici i prijedlozima regulative, koja bi geotermalnu energiju stavila u povoljniji položaj i otvorila mogućnosti većeg korištenja.