Video sadržaj


STRATEGIJA RAZVOJA OPĆINE ZA PERIOD 2018-2027 PDF Ispis E-mail
Autor Franjo B.   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 09:02

U zgradi općine Domaljevac-Šamac (sala za sastanke) održan je radni sastanak partnerske grupe tima za izradu strategije razvoja općine za period 2018-2027 sa predstavnicom UNDP-a koji pruža mentorsku podršku prilikom izrade dokumenta. Na sastanku je prezentirana Metodologija za integrirano planiranje lokalnog razvoja (miPRO) prema kojoj je izrađen nacrt Strategije razvoja općine Domaljevac-Šamac.

Predstavljen je ključni nalaz socio-ekonomske analize koji je bio polazna osnova za izradu strateškog fokusa iz kojeg su proizašli strateški fokusi i ciljevi.

Strateški fokus 1. Iskoristiti poljoprivredni potencijal, trend primjene suvremenih tehnologija u poljoprivredi, kao i kapital dijaspore, te potaknuti razvoj male privrede a time i ekonomski razvoj općine, imajući na umu da je općina u potpunosti ruralna.

Strateški fokus 2. Iskoristiti dostupne domaće i međunarodne razvojne fondove, kao i investicioni potencijal dijaspore te izgraditi komunalnu i unaprijediti društvenu infrastrukturu, uspostaviti efikasnije pružanje javnih usluga i poboljšati kvalitet života i sigurnost građana.

Strateški fokus 3. Iskoristiti trendove u korištenju obnovljivih izvora energije i primjeni energetske efikasnosti, te poboljšanjem upravljanja otpadom, unaprijediti sistem zaštite životne sredine i potaknuti održivi razvoj male privrede.

U koliko postoje sugestije i projektni prijedlozi molimo da iste dostavite u priloženim obrascima za projektne prijedloge na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript do 29.09.2017. godine.

OBRAZAC