Video sadržaj


Edukativne radionice za učenike srednjih i osnovnih škola u suradnji s udrugom građana Budućnost PDF Ispis E-mail
Srijeda, 17 Svibanj 2017 13:46

Udruga građana „Budućnost“, u okviru projekta „Uspostavljanjem održivih modela suradnje i koordinacije do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“, počelo je sa realizacijom radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u općinama obuhvaćenim projektom- Šamac, Vukosavlje i Domaljevac-Šamac. Cilj radionica za učenike osnovnih škola je stjecanje znanja i vještina za reagiranje u kriznim situacijama izazvanim prirodnim nepogodama, dok se sa učenicima srednjih škola realizuju edukativne radionice sa ciljem ekološke osvještenosti. 

Prve radionice, u cilju edukacije učenika osnovnih škola o problemima u kojima se mogu naći tokom prirodnih nepogoda, kao i radionice o ekologiji prošle su veoma uspješno.
 
„Učenici su bili veoma zainteresirani za rad i aktivno su sudjelovali u svim zadacima. Učenici nižih razreda su podijelili svoja iskustva iz velikih poplava koje su nas zadesile 2014. godine. Zadovoljni smo postignutim nivoom zainteresiranosti djece o problemima koji su vezani za prirodne nepogode, kao i načinima kako da se djeluje prilikom prirodne nepogode. Kada su u pitanju učenici srednjih škola, oni su obećali da će kao pojedinci učiniti sve što je u njihovoj moći da čuvaju i uređuju životnu sredinu u kojoj žive“, saopćeno je iz UG „Budućnost“.
 

Kako bismo učenike srednjih škola motivirali da budu primjer i onim malo mlađim od sebe, pokrenuli smo akciju pod nazivom „Srednjoškolci za čistu okolinu“, te im dali zadatak da u narednom periodu na društvenoj mreži Facebook pod heštegom #srednjoškolcizačistuokolinu objave fotografije neke ekološke akcije koju sami organiziraju.
 

Pored edukativnih radionica koje se nastavljaju i u narednom periodu, u okviru projekta UG Budućnost će organizirati i po jednu akciju čišćenja u svakoj lokalnoj zajednici gdje će se saditi sadnice voća ili drugog rastinja, kao i zajednički kamp u prirodi gdje će sidionici imati priliku da se educiraju o ekologiji, razmijene iskustva i prezentiraju što su to uradili tokom akcije čišćenja.
 

Projekt „Uspostavljanjem održivih modela suradnje i koordinacije do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“ je podržala Europska unija.