Video sadržaj


Sjećanje na poplavu iz 2014. godine PDF Ispis E-mail
Srijeda, 17 Svibanj 2017 11:26

Poplave koje su 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu nanijele su štetu od gotovo 4 milijarde konvertibilnih maraka, a prema procjeni nadležnog općinskog povjerenstva, šteta za područje općine Domaljevac-Šamac iznosi 54 mil. konvertibilnih maraka.

Stanovnici općine Domaljevac-Šamac se često fotografijom i riječju prisjećaju što su sve proživjeli od svibnja 2014. godine. Tom prilikom stradao je gotovo cjelokupan sektor javnih institucija, sva obiteljska domaćinstva, cjelokupna poljoprivredna proizvodnja kao i stočni fond te gospodarska društva.

Podivljala rijeka Sava rasla je 13 centimetara na sat i bilo je samo pitanje kada će probiti nasip. Tisuće građana je bilo angažirano i neumorno punilo vreće s pijeskom te gradilo zečji nasip koji je zaustavio Savu koja se izdigla gotovo metar iznad krune obrambenog nasipa. U trenucima kada smo branili savski obrambeni nasip naše područje je poplavila rijeka Bosna te prouzročila katastrofalne posljedice. U to vrijeme, cjelokupno stanovništvo je bilo evakuirano, ostali smo bez struje i osnovnih namirnica za preživljavanje, sve je gotovo uništeno.

Zahvaljujući nadljudskim naporima, zajedništvu, slozi, snazi i volji građana, volonterima, vojsci, vatrogascima i različitim donatorskim organizacijama uspjeli smo vratiti život u ovaj dio Bosanske Posavine. Obnovljeni su javni objekti poput škola, vrtića, ambulante, doma zdravlja, doma kulture te drugih objekata javne namjene. U suradnji s različitim organizacijama pokrenut je postupak za obnovu stambenih jedinica, poslovnih objekata i poljoprivrednih gospodarstava te je napravljen ambijent da ljudi mogu živjeti kao i prije poplava. Kroz protekle tri godine je u postupku obnove mnogo toga učinjeno ali moramo naglasiti kako su posljedice još uvijek vidljive te je općina Domaljevac-Šamac i dalje u fazi oporavka i saniranja šteta.

U nadi da se ovakva katastrofa više neće ponoviti općina Domaljevac-Šamac se još jednom zahvaljuje svima onima koji su pomogli da se život na području naše općine ponovo uspostavi.