Video sadržaj


Primopredaja aktivnosti deminiranja PDF Ispis E-mail
Srijeda, 15 Ožujak 2017 11:02

U prostorijama Skupštine Brčko distrikta održana je završna primopredaja aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja u Brčko distriktu i općinama Šamac, Domaljevac-Šamac i Donji Žabar. Ceremoniji je prisustvovao Nj.E. Kazuya Ogawa, Ambasador Japana u BiH, Damjan Bergant, direktor ITF Enhancing Human Security (ITF ustanova za jačanje ljudske sigurnosti), predstavnici Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) te predstavnici općina koje su sudjelovale u projektu.

Ambasador Japana Kazuyo Ogawa je istaknuo da je od 1998. godine, njegova zemlјa samo za deminiranje u BiH donirala 2,24 mil. eura i naglasio da su sredstva uložena u kulturu, školstvo, zdravstvo i sanaciju šteta od poplava oko milijardu eura, a sve s cilјem podrške ekonomskom razvoju.

Vlada Japana je tijekom 2015. godine donirala 200.000,00 eura općini Domaljevac-Šamac za aktivnosti deminiranja i tehničkog izviđanja. Donatorskim sredstvima je očišćeno 200.000 m2 površine te na taj način podignuta razina sigurnost stanovnika općine Domaljevac-Šamac.

Predstavnik BH MAK-a je najavio nastavak akcija deminiranja i ove godine u sedam projekata koje financira Vlada Nјemačke i upozorava građane na oprez i poštivanje označenih i sumnjivih površina.