Video sadržaj


Načelnik održao sastanak sa premijerom Vlade FBiH PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Veljača 2017 10:39
Načelnik općine Domaljevac-Šamac prof. Mario Jurkić je kao član izaslanstva Saveza općina i gradova FBiH sudjelovao na sastanku sa premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem koji je održan u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu.

Povod za sastanak je bio Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti ljudi i materijalnih dobara, koji Vlada FBiH namjerava uputiti u parlamentarnu proceduru, a sa kojima jedinice lokalne samouprave u FBiH apsolutno nisu zadovoljne. Predloženim izmjenama se u potpunosti uskraćuju namjenska sredstva jedinicama lokalne samouprave za financiranje sistema zaštite i spašavanja, a ne osigurava se drugi načini financiranja ovih potreba.

Ukidanjem posebne naknade za ovu aktivnost u iznosu od 0,5% zaustavila bi se daljnja izgradnja sistema zaštite i spašavanja, te bi u narednim godinama došlo do negativnih efekata u organizaciji i opremanju struktura civilne zaštite.

Sudionici ovog sastanka su donijeli zaključak kako bi predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i  Saveza općina i gradova FBiH trebali zajedno pronaći najbolje rješenje za nove izvore financiranja koje će ponuditi Vladi FBiH na razmatranje.