Video sadržaj


Jezero staro više milijuna godina PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 26 Veljača 2009 13:00
Posve slučajno, bušeći zdenac za opskrbu vodom budućeg poslovnog objekta Yimor, u središtu Domaljevca na dubini od 205 metara pronađeno je nepresušno izvorište vode.

Krajnji je rezultat obavljenih ispitivanja bio prilično zapanjujući - za izvorište je procijenjeno da je staro nekoliko milijuna godina! Premda toliko stara voda, međutim, nije bila nimalo “ustajala”, štoviše, utvrđeno je da je iznimno zdrava.

Riječ je o sterilnoj, 100 posto bakteriološki ispravnoj vodi, čija je temperatura na izvoru konstantno 21 Celzijev stupanj. U sebi sadrži puno bikarbonata koji su, prema medicinskim tumačenjima, dobri za metabolizam, bogata je magnezijem, a tvrdoća joj je tek 3,5 stupnjeva, što znači da se radi o neuobičajeno mekoj, odnosno pitkoj vodi, piše Večerenji list.

Zbog njezina kemijskog sastava preporučuje se svima koji imaju zdravstvenih problema s bubrezima i urinarnim traktom, tvrdi jedan od suvlasnika Yimora Iljo Oršolić.

Tvrtka je od nadležnih institucija ishodila potrebne koncesije za eksploataciju pronađene vode u komercijalne svrhe nakon čega je u podrumu trgovačkog centra uređena i potrebnim postrojenjima opremljena punionica. No, istodobno s njezinim puštanjem u probni rad, oko centra je postavljeno nekoliko česmi na kojima se svatko vodom može opskrbljivati u neograničenim količinama.

Jedna narodna izreka kaže: “Bog dao, narod neka koristi”. Najprije radi svojih sumještana jer u Domaljevcu nemamo vodovodnu mrežu omogućio sam besplatno korištenje vode što se vrlo brzo pročulo tako da ovamo, koliko sam upoznat, dolaze i mnogi ljudi iz Slavonije, s područja Bijeljine i drugih susjednih gradova. Neka, izvor je neiscrpan, a nadam se da će nekima i pomoći u ublažavanju zdravstvenih tegoba, ističe Oršolić.

Otkrivanje izvorišta potaknulo je odmah lokalne vlasti na razmišljanje o izgradnji mjesnog vodovoda, ali se od toga odustalo jer izdanom koncesijom nije predviđena njegova eksploatacija za javne potrebe.