Video sadržaj


Prijem kod ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Švedske PDF Ispis E-mail
Utorak, 10 Studeni 2009 14:11
Na prijemu koji su u ponedjeljak (09.11.2009.g.) navečer u Sarajevu organizirali za općinske načelnike, ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Charles English i Bosse Hedberg poručili su kako je inicijativa SAD-a i EU ponuđena u butmirskim pregovorima od velike koristi za sve građane BiH i da je najbolji način da se dođe do svih građana preko njihovih općinskih lidera.
 
- Dajemo vama ovaj prijedlog zato što znamo da ste vi ti koji mogu učiniti da to profunkcionira. Pomozite nam da se proizvede politička volja koja će učiniti da Butmir postane stvarnost - kazao je američki ambasador u BiH.
 
On je naveo kako međunarodna zajednica nikada više uspjeha nije imala nego kada je radila s predstavnicima bh. općina na različitim projektima, zbog čega je pozvao općinske načelnike za pomoć da 'butmirski prijedlog' bude pretočen u stvarnost.
 
Ambasador English ističe kako će prijedlog SAD-a i EU pomoći BiH da ubrza svoj put prema članstvu u EU i NATO. Prijedlog je sveobuhvatan i omogućit će da se ispune uvjeti za zatvaranje OHR-a, te će pomoći da vlasti budu funkcionalnije i da se riješi pitanje ljudskih prava.
 
- Vi znate kolika je vrijednost članstva u EU u vezi s onim koliko će to značiti vašim zajednicama u smislu resursa i prilike koja se pruža. Zbog ove zemlje, svakog njenog građanina, ustavotvornih naroda, oba entiteta, te zbog vaše djece i unuka pomozite da ovo postane stvarnost - poručio je English načelnicima općina.